CATERING DLA ŻŁOBKÓW
W ofercie dla najmłodszych uwzględnia się przede wszystkim wynikające z najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia oraz programu Pierwsze 1000 dni życia – odpowiednie rozszerzanie diety oraz utrwalanie odpowiednich nawyków żywieniowych.
Zapewniamy odpowiednio zbilansowane 4 posiłki ( śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek), które według norm powinny stanowić 75% dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.
Przykładowe menu:
Śniadanie:
owsianka na świeżym mleku od lokalnego dostawcy, kanapki z chleba pszenno-żytniego z masłem, wędliną z indyka i pomidorem, herbatka z cytryną
II śniadanie:
krążki kalarepy do chrupania
Obiad:
Zupa: rosołek z makaronem, marchewką i pietruszką
II danie: duszony filecik z kurczaka w sosie własnym, młode ziemniaczki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka
Podwieczorek:
budyń śmietankowy z biszkoptem – wypiek własny
CATERING DLA PRZEDSZKOLI
W żywieniu dzieci przedszkolnych przestrzegamy reguł wynikających z najnowszych Norm żywienia oraz Instytutu Żywności i Żywienia.
Dzieci w tym wieku są nie zwykle aktywne, dlatego dbamy o dostarczenie im wszystkich koniecznych witamin i składników odżywczych. Istotną rolę pełni tu także wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego w jadłospisach znajdują się owoce i warzywa w każdym posiłku w postaci musów, surówek, soków, sałatek, a także w postaci surowej.
Przykładowe menu:
Śniadanie:
musli z orzechami na mleku świeżym od lokalnego dostawcy, kanapki z chleba wieloziarnistego z masłem, serem żółtym i ogórkiem zielonym świeżym, herbata z cytryną i miodem
II śniadanie:
owoc sezonowy
Obiad:
Zupa: kremowa zupa pomidorowa z ryżem
II danie: makaron z indykiem w sosie śmietanowo-szpinakowym z kukurydzą
Podwieczorek:
bułka grahamka z masłem i kremem a’la nutella z daktyli, banana, kakao i ciecierzycy – wyrób własny
CATERING DLA SZKÓŁ
Zgodnie z zasadami żywienia dzieci w wieku szkolnym, posiłki serwowane w placówce edukacyjnej powinny być kontynuacją wypracowanych we wczesnych etapach życia zdrowych nawyków.
Nasz catering zapewnia dla dzieci 4 posiłki ( śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek) umożliwiając dzieciom dostarczenie wszystkiego, czego potrzebuje ich organizm do maksymalnie efektywnej nauki i zabawy.
Przykładowe menu:
Śniadanie:
kakao na mleku świeżym od lokalnego dostawcy z miodem, pieczywo graham z masłem, pastą drobiowo- twarogową z koperkiem i pomidorem
II śniadanie:
owoc sezonowy
Obiad:
Zupa: krem z groszku łuskanego i marchewki z prażonymi ziarnami słonecznika
II danie: filet z kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych z kaszą gryczaną i mizerią z koperkiem i jogurtem naturalnym
Podwieczorek:
ciasto marchewkowe – wypiek własny